Tog stigninger

Noen som har erfaring med å bygge med tog skinner i høyden?
Ser at en bør bruke minst 19 skinner for å få løfta banen opp 12 brikker høy…
Funderer på om det går å løfte den opp ca 54 brikker noe som tilsvarer minst 85 skinner… Vil et rc tog klare en så lang stigning evt hva med det nye tog systemet(blir vell bare kvalifisert gjetning)…
Noen tanker rundt dette?!

Hvis en trenger 19 skinner for å komme over en bru med høyde 12 knopper så er det vel snak om ca 5% stigning,har ikke noen lego skinner
selv med har funnet ut at 16 knops skinner er ca 12.7 cm lange og 12 knopper er ca 12 cm i høyde.Da jeg også driver med MODELTOG som annen hobby har jeg vert på tanken å kjøpe lego 9v 4512 cargo train fra brick link.Hvis det er snakk om å løfte et rc tog til 54 knopps høyde så kommer det vel an på om rc togene har gummiringer på julene for å få mer feste til skinnene. Question

Tja. Det som virkelig gjør forskjellen er rett og slett hvor mye grep man kan oppnå. 12V og 4.5V tog hadde breie dekk og riller i skinnene som tillot de togene en stigning på 3 plater pr. 16 knopper. Dette var tom. demonstrert i den idéboken LEGO utga spesifikt for tog på 80-tallet.
Med 9V-tog så burde man visstnok ikke ha mer enn to platers stigning pr. 16 knopper, men én plates stigning ved begynnelse og slutt for utjevning. Dette er for ett ordinært LEGO tog av den typen man kunne kjøpe i butikken, altså!
Jeg har sett forsøk på YouTube med RC-tog (dette burde inkl. dette årets nye PF-tog, siden motoren, og derfor også hjulene, forblir uendret visstnok), hvor loket klatret greit i begynnelsen men stopper til slutt og begynner å skli. Men det var altså en tvilsom konstruksjon på bakken. Jeg vil tro at hvis man følger ovenfornevnte oppskrift på bakker for 9V-tog, og prøver seg fram, så finner du sikkert ut hva som funker best.

Problemet i den videoen der var vel skinnene som flekset litt VEL mye?
Skal ta en test en dag å se på dette med stigning og RC tog. Har jo både nye skinner og de gamle med riller. Har desverre ingen motorer av de gamle 4.5v togene som fungerer lengre.
Men ser at man kan lage andre tog nå, for eksempel med PF motorer, eller annet.
Hvor finner man gode toghjul? Kansje helst slike med akslingshull, og gjerne med gummi bånd rundt og ikke de moderne med tynnt strikk?
Eller hva er best, eventuelt enklest å få tak i?
Vil større hjul med større diameter hjelpe på friksjonen mot skinnene?

Jernbaner bruker jo midtskinner med TANNSTANG der det er stor stigning bla. annet sveits.L G B som lager model tog i stor scala har prøvd det med 25% stigning. Cool

Nettopp. En tvilsom konstruksjon. Jeg lurer på om han ikke ville at toget skulle klare bakken?

Man har Big Ben Bricks, som produserer hjul med akselhull, i ulike dimensjoner. Og så har jo også LEGO begynt med slike hjul, som har gummidekk, for de nyere togmotorene. På disse så passer de hvite gummistrikkene som dekk, og er visstnok overlegsne nå det gjelder grep.

Nei. Det ville kun påvirket utvekslingen. Med mindre det er en plast som faktiskt gir mer friksjon, da.

Også en mulighet om man vil ha bratte bakker. LEGO produserer tannhjul og tannstenger som ville fungert til dette. Problemet her er at drivverket til dette ville tatt mye plass, mtp at motoren da må sitte i selve lokomotivet og drive det med gir og akslinger. Og så kan man begynne å lure på om loket hadde klart å trekke opp toget under slike omstendigheter.
Men det er kanskje litt unyttig om man vil holde åpen muligheten for at andres tog skal kunne kjøre problemfritt opp/ned bakken?

Trodde ikke LEGO-togskinner kunne legges i stigning, da ville de vel knekke…men det gjør de tydeligvis ikke. Hva med støtteklosser?

Det er i bunn og grunn støtteklossene som står for stigningen. Mens skinnene tåler litt fleksing, så velger mange av gode grunner å forsterke skinnene med klosser og plater mellom støttene, som skinnene da hviler på. Attpåtil velger mange å bruke hengsler og/eller technic for å få støttene vinkelrette, slik at kreftene går rett nedover.