Tips til tog i en liten by

Tja, nå er jeg igang med å lage ett “testprosjekt” hvor jeg skal teste ut forskjellige ideer jeg har angående togstyring, byggeteknikker på hus og diverse. Så da trenger jeg jo en liten by å putte disse i. Men har SVÆRT begrenset med plass. Forsøkte nå og fikk akkurat plass til to halvsirkler med tre rette i mellom på hver side. Ikke store banen med andre ord. Men som sagt er dette bare ett testprosjekt og grunnlaget/infrastrukturen er tenkt at det skal stå en lengre periode.
Mulig den kan bli forlenget litt om jeg finner på en smart løsning å gjøre det på.

Hele saken var tenkt bygget oppå bordet her. Ikke byggebordet som er bilder av på Brickshelf, men ett annet bord. På ene enden står det også to PC skjermer. De tar jo en del plass siden det er en 24" og en 20". Mulig jeg kan flytte det hele 30cm til siden eventuelt få en KVM-switch og kvitte meg med ene skjermen. Og på andre bordenden kan jeg utvide med ca 50cm, men da må jeg bygge i lufta eller finne noe å sette under der.

Kommer til å bli en liten veistrekk også. Samt noen små hus. Det kommer til å bli trangt. Men jeg skal ikke bygge i mikroskala bare for å få en “større” by, det blir nok i minifigskala. Planen er jo at det er mye mekanikk som skal inn i den byen også. Derfor blir hele grunnplanet hevet en del for å skjule mekanikk og elektronikk.

Så har jeg en del spørsmål:
Skal jeg lage en togbane under jorda hele strekket, eller skal jeg ha deler over bakken og noe under, altså ett fjell/berg i bakgrunnen med en tunnel igjennom?

Andre spørsmålet er om noen har noen gode bilder eller linker til hvordan man får jernbanen til å se ekte ut også i svingene. Vil at skinnene skal sitte litt “fast” i noen knotter også i svingene. Har for lenge siden sett noen byggeanvisninger på hvordan man gjør dette med litt tiles og en hel del 1x1 brikker.
Er det “ballast” det kalles den “grusen” som er under togskinnene? Hva heter dette eventuelt på Engelsk?

Jeg så denne guiden nylig, og bokmerket den for fremtidig referanse, er det noe slikt du tenker på? mocpages.com/moc.php/87610

Takker Cecilie, det var ikke den jeg hadde sett før, men den duger og vel så det :slight_smile:
Og da fikk jeg jo svar på to av de andre spørsmålene: det kalles ballast på både norsk og engelsk

Men, var det denne kanskje?

Ledeteksten lyder:
[i]Attachment Points for curved track with 7/100th Tolerance

Green Dots: Stud on stud
Blue Dots: Offset by half stud, use jumper block
Red Dots: Single stud, or Swivel plate
[/i]

Fant det hele her: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=194034

Forresten: De røde (altså hvor “snurreplate” var eneste løsning før) antar jeg en 2 x 2 med knott midt på vil funke?

Og, når jeg ser enda nærmere etter; I praksis er det fire knotter med full treff og en rød om man vil ha feste i selve skinnen (med unntak av start og slutt).

Nei, var ikke den heller. Så da finnes det sikker mange av disse, bare jeg som ikke var god nok til å lete. Men denne funker også. Eneste jeg ble usikker på hva som menes med de lyse platene under hver sville. Det er jo ikke mulig å bruke?.

Den andre var mer i den retning jeg hadde tenkt. Altså viser hvor man har tiles og hvor man har knotter. Fire sånne så er jeg i boks :slight_smile:

Her er en variant:

Bildet er fra Eiker86s Skærbæk-galleri.

Sant nok, i første omgang forstod heller ikke jeg de platene som stikker utenfor svillene. Men, jeg antar hensikten er å vise punkter litt utenfor selve skinnen som lar seg feste - f.eks. om du vil legge et platelag mellom skinnen og underlaget. (Det faktum at platene overlapper i innersvingen, må jo løses på et vis… kanskje [part]2413[/part] gjør susen?)

Grunnen til at jeg bet meg merke i den siste, er at skinnene faktisk henger fast i et par punkter mellom start og slutt på 1/4-svingen.

Kanskje en kombinasjon av de to er det man trenger? Knott på de grønne, snurreplate eller [part]87580[/part] på de røde og fliser som angitt i den første? Tett, pent og skinnene henger fast. :sunglasses:

Er det Eiker86 som har laget McDucks pengøbing?! :astonished:

Evt. har han bare tatt bilde :wink:

Åja, så ikke “galleri” bak :laughing:

Nei =(
Er en kar som heter Rob fra Nederland =) Hyggelig kar :wink:

Jeg har forsøkt med ballasten som Cecilie har gitt referanse til med hell. For de som synes det blir mye farger, kan man jo bare begrense antall farger, evt. ha litt mørkere mot yttersving (der det vil være mer skitt og oljesøl). Imidertid kreves det mange brikker.
Selv synes jeg det holder med feste for svingen i midten med en 2x2 svingplate samt på endene. Med støtte fra tiles, spesielt i yttersving er dette mer enn nok til å holde skinnene på plass. Nitidig festing av skinnene har jeg forsøkt, men ble da rett og slett sint fordi dette tok for lang tid og ikke bedret funksjonaliteten.
Lykke til,
Bård

Feil :slight_smile: Altså, han ER en hyggelig kar men det er en annen person som har laget akkurat det.

Ja da var det Peter likkavel =p Var det jeg skreiv først =p men så tenkte jeg litt, men da bomma jeg :wink: Da er det Peter fra Nederland og han er også en hyggelig kar :wink:

Skulle det stå sånn?

Her er en variant jeg liker godt:
[bsurl]http://www.brickshelf.com/gallery/HenrikLego/TrainBallastDesign/239x375.aspx.jpeg[/bsurl] [bsurl]http://www.brickshelf.com/gallery/HenrikLego/TrainBallastDesign/261x375.aspx.jpeg[/bsurl] [bsurl]http://www.brickshelf.com/gallery/HenrikLego/TrainBallastDesign/263x375-1.aspx.jpeg[/bsurl] [bsurl]http://www.brickshelf.com/gallery/HenrikLego/TrainBallastDesign/263x375.aspx.jpeg[/bsurl] [bsurl]http://www.brickshelf.com/gallery/HenrikLego/TrainBallastDesign/500x353.aspx.jpeg[/bsurl] [bsurl]http://www.brickshelf.com/gallery/HenrikLego/TrainBallastDesign/500x314.aspx.jpeg[/bsurl]

John Kyle sitt design.